Ukrán igen az Európai Unióra - szimpátiatüntetés az ukrán nagykövetségen, csütörtökön, 17:00 órakor

A mai napon forró teát és süteményt vittek a tüntetők a rendőröknek az ukrán fővárosban. A kijevi EU-barát tüntetők ezzel békés szándékuk felől kívánták biztosítani a rendfenntartókat, miután a hozzávetőlegesen félmillió tüntetőt számláló vasárnapi megmozdulásban több százan megsérültek, a rendőri bevetés miatt. A Magyar Liberális Párt ifjúsági szervezete, a Fiatal Liberálisok szimpátiatüntetést szervez az ukrán nagykövetség elé, csütörtökön (december 5-én) 17:00-kor.

Az ukrán miniszterelnök-helyettes azt mondja: nem volt parancs a rendőri brutalitásra, azonban a kormányépületet körülzáró tüntetőket brutális módszerekkel kezdte oszlatni a rendőrség. A tüntetők azt állítják: provokátorokat küldtek közéjük, akik a tömegtől távol álló módszerekkel kezdtek harcolni.

A NATO-főtitkár közleményben szólította fel mindkét oldalt, hogy tartózkodjanak az erőszakos cselekményektől, mert a brutalitás nem old meg semmilyen politikai nézeteltérést. A mintegy félmilliónyi tüntető azért vonult utcára, mert Ukrajna a múlt héten nem írta alá a társulási szerződést az Európai Unióval. A tüntetők a kormány távozását követelik, jobboldali populisták pedig éljenzik a kormányfőt, aki beintett a nyugatnak, és vigyázó szemeit inkább Moszkvára, mintsem Párizsra kívánja vetni.

ukran-tuntetes.jpg

A békés tüntetők pontosan tisztában vannak vele, hogy Brüsszel nem Moszkva. Az ukrán demokraták a napokban megmutatták: képesek békével, ellenségeskedés nélkül megharcolni azért, hogy országuk egyre jobb viszonyt ápolhasson az EU-val. Megható volt a mai hír, miszerint forró teával és süteménnyel kínálták az ellenük kivezényelt rohamrendőröket. A rendfenntartó alakulat szégyellősen kérte a médiát, hogy amíg elfogyasztják az ajándékot, kapcsolják ki a kamerákat.

ukrajna.jpg

Kísérteties párhuzam a két történet között: a bolgár internet sztárja, amikor a síró tüntető lány arra kérte az egyik rohamrendőrt, hogy ne bántsák őket. A rendőr – az interneten több tízezrek által osztott történet szerint sírva annyit felelt: „tartsatok ki”. A két történet számomra egyet üzen: lehet akármilyen megkergült, akár rendőri brutalitásra is parancsot adó kormánya egy országnak, az emberek, a társadalom józan fele békére vágyik. 

tuntetes bulgária.jpg

A szabadság elkötelezettjeiként a magyar liberálisok számára egyértelmű és megkérdőjelezhetetlen az Európa melletti kiállás. Európa a garanciája a kontinens békéjének, gazdasági fejlődésének, a polgárok biztonságának és szabadságának. Ez a jövő Ukrajna polgárait is megilleti. Elítéljük a választóik felhatalmazása ellen cselekvő kormányokat, legyenek azok Ukrajnában vagy Magyarországon.

Ami igaz Magyarországra, az igaz Ukrajnára is. Ahogyan a szabad Magyarország csak az európai integráció keretei között őrizhető meg, mert minden más megoldás zavaros keleti üzleti érdekeknek szolgáltatná ki a nemzetet, úgy Ukrajna számára is az európai integráció jelenti az esélyt a békére és felemelkedésre.

Magyarország és Ukrajna kormánya hasonló politikát folytat: kelet felé nyitni, nyugat felé bezárkózni akarnak, saját hatalmuk bebiztosítása érdekében. Despota rendszert építenek, haverjaiknak osztogatnak trafikokat, és oligarchákat ültetnek állami pozíciókba. Sem a magyarok, sem az ukránok többsége nem kér az ilyen zavaros viszonyokból. Mi Európára és a demokráciára szavazunk.

Csütörtökön, december 5-én, 17:00 órakor, a Magyar Liberális Párt békés megmozdulást tervez Ukrajna Magyarországi Nagykövetségére. Mindenkit nagy szeretettel várunk. Külön öröm számunkra, hogy Radnóti-díjas, Tolerancia csoportos barátaink is csatlakoztak hozzánk. Kérjük, aki teheti, hozzon egy szál virágot, vagy mécsest. Biztosítsuk ukrán demokrata barátainkat szolidaritásunkról!

A nagykövetség címe: 1125 Budapest, Istenhegyi út 84/B. 

nem vagyunk egyformák.jpg