Horváth András és a zöld dosszié – elfogadhatatlan, ami történik!

Ma reggel házkutatást tartottak Horváth Andrásnál, a NAV-botrány kirobbantójánál, aki november eleji tanulmányában azt állította: ezermilliárd forintnyi ÁFÁ-t csalnak el évente kiemelt adózók, főként áruházláncok. Horváth azt állítja: üzletek polcain tömegével állnak azok az áruk, melyek után azonban nem fizetnek ÁFÁ-t a cégek, vagyis adót csalnak. A Nemzeti Nyomozó Iroda novemberben azt mondta, vizsgálat indul hivatali visszaélés ügyben. Akkor még nem sejtettük, hogy hivatali visszaélés ügyében, éppen a tanulmány szerzője ellen folyik a nyomozás. Ő maga sem.

A kormánypártok szándékosan akadályozták eddig a parlamenti vizsgálóbizottság felállítását, most azonban újabb megoldást találtak – mellyel elodázhatják a politikai szál bevonását: az alkotmányügyi bizottság nemrégiben elfogadott módosító indítványa szerint bizottság csak akkor tárgyalhat ügyet, ha azt az ügyészség eredménnyel zárja le. Miféle takargatni valója van a kormányzatnak ebben az ügyben?

Horváth Andrástól, a ma reggeli házkutatás során elkobozták számítógépének merevlemezét, valamint azt a zöld dossziét, amelyet bizonyítékként tartott a kezében, állítása alátámasztására. Szándékosan nem nevezett meg cégeket, hogy ne sértsen adótitkot. A váratlan fordulat, miszerint a nyomozás ellene folyik, Horváthot is meglepte. Nem tudta, hogy éppen őt gyanúsítják hivatali visszaéléssel, noha a botrány kirobbanását követően a Nemzeti Adó- és Vámhivatal azonnal feljelentést tett Horváth ellen, rágalmazásért.

Horvath_Andras_NAV.jpg

A ma reggeli házkutatás éppen ugyanolyan megfélemlítés, mint amikor annak idején székházfoglaló egyetemistákat vittek el kihallgatni, anélkül, hogy előzetesen, írásban értesítették volna őket a meghallgatás tényéről, vagy akár bekopogtak volna kollégiumi szobájukba, mielőtt becsörtetnek az ajtón. Elfogadhatatlan, hogy egy jogállamban ez történjen! Az eset kísértetiesen hasonlít a rendszerváltás előtti időszakra, amikor a demokratikus ellenzék különböző szereplőihez akár éjszaka közepén beállítottak, házkutatási paranccsal, vagy éppen elrabosították őket, akár néhány órára, vagy napra.

Szerintem Orbán Viktornak az volna a legrosszabb, ha lejátszanának neki egy filmet azokból az időkből, amikor még az Ellenzéki Kerekasztal egyik résztvevőjeként olyan eszmékért harcolt, mint a jogállam, a piacgazdaság, vagy a Magyar Köztársaság. Kövér Lászlótól származik a mondat – természetesen korai Fidesz-időkből -, miszerint elfogadhatatlan, hogy a jog, a politika szolgálóleánya legyen. Ma mi történik?

orbanviktor1988.jpeg

Ennek a rendszernek is vége lesz. Hamarabb, mint ahogy a Fidesz egykori alapítói – jelenlegi közjogi méltóságok – gondolnák!