Repedező Fidesz-falak?

Még le sem csengett az amerikai korrupciós botrány, máris újabb nemzetközi szégyenbe keveredett az Orbán-kormány. Alig, hogy napvilágot látott azoknak a magyaroknak a névsora, akiket a páratlan méreteket öltött magyar korrupció miatt nem engednek be az Egyesült Államokba, itt a következő pofon: Brüsszelben kíméletlenül elmarasztalták a hazai sajtószabadságot – pontosabban annak csorbulását. A kabinetért még az a pártcsalád sem állt ki, amelynek Orbán Viktor tíz éven keresztül alelnöke volt. Mindeközben egyre leplezetlenebbül dúl az Orbán-Simicska párharc, és a Fidesz most már nem mentes egyéb belső konfliktusoktól sem. Vajon meddig húzza a rendszerváltás óta legrégebben talpon levő politikus alatt düledező szervezet?

Orbán Viktor és Simicska Lajos közt pattanásig feszült a viszony. Miközben a miniszterelnök a valaha volt legerősebb magyar kormány látszatát igyekszik kelteni, a konfliktus kirobbanása előtt is világos volt: egyikőjük nélkül nem létezik a másik, és viszont. Néhány hónapja láttak napvilágot az első jelek arra, hogy mintha a királycsináló hirtelen megelégelte volna a most már minden határon átgázoló kormányfőt, de azt gondolom, nem kizárt, hogy hamarosan trónkövetelők is belépnek majd ebbe a játszmába. 

simicska sufniátadása.jpgA korábban sajtófotósok kerülésére kínosan ügyelő Simicska hirtelen úgy gondolta: átad egy lovardát. lovas kocsit. szekeret. fűcsomótlétrát. (Igazából mindegy.) Különös, hogy nem írta ki a twitterére: "megjöttem"...  

Mindeközben a Heti Válasz súlyos belső konfliktusokról ír, legújabb számában: az egyébként csöndes és higgadt bennfentes, Lezsák Sándor ütközött meg a felsőbb vezetéssel, és bár hetilap holnap nyomtatásban is kapható száma azt írja, Lezsáknak kockáztatnia kellett hozzá, rögtön azt is leszögezi: nyert. Vannak, akik szakadárokról beszélnek, véleményem szerint csak a józanész keresi a kiutat az eddig megdönthetetlennek tűnő vasbeton erődítményből. Talán most kezdett el szivárogni egy másfajta hang, az egyelőre még hajszálnyi repedéseken. Egy biztos: Lezsák már azt is ki merte mondani: „Szembe kell nézni azzal a ténnyel, hogy a hatalmas sikereknek a hordaléka is jókora. A győztesek körül mindig megjelenik a siserehad, amely nem munkára jelentkezik, csak pozícióra és koncra hajt. A három választás után érdemes lesz átvizsgálni a rendszert, és rendet teremteni.” 

A magyar sajtószabadság ügyében tegnap lezajlott nyilvános meghallgatáson sem remekelt a kormánypárt (de ezen Navracsics ügye után meg sem lepődünk): képviselőjük még csak a megszólalás jogával sem élt – figyelembe véve, mennyire egyedül lett volna a véleményével, talán nem is csoda.

A meghallgatás részleteiről az RTL II készített összefoglalót.

„Már többször mondtam fideszes kollégáimnak, és továbbra is fogom nekik mondani, hogy egy nagyon, de nagyon veszélyes úton járnak. Nem vagyok kommunista, nem vagyok zsidó, nem vagyok magyarellenes, szóval nem vagyok tagja annak a konspirációs elméletnek, amelyet a Fidesz épít. Szeretném kiemelni, hogy a magyar nemzet egy nagy európai nemzet, amely túlságosan sokat szenvedett történelme során. Trianon igazságtalan volt, de ez nem ok arra, hogy 6-7 millió ember nagy Magyarország matricával az autóján rohangáljon. Ez nem módja annak, hogy problémáikat megoldjuk.” Ezek Frank Engel szavai. Ő az Európai Néppárt – vagyis a Fidesz pártcsaládjának - frakciójában ülő, Európai Parlamenti képviselője.

A reklámadóval kapcsolatosan elmondta: „ha egy 13%-os piaci részesedés esetén az összes adó 80%-át ők fizetik – mármint az RTL -, akkor ez nem az én konspirációm Magyarország ellen

Frank Engel - EP.jpgA nyilvános meghallgatáson az EBESZ képviselője, valamint az összes EP frakció hangot adott aggodalmának, a felszólalók gyakorta a kormány jelenlevő képviselőjének, Kovács Zoltánnak, a nemzetközi sajtóért felelős államtitkárnak címezték a mondanivalójukat, aki reagálhatott volna a felmerült témákra, de csak az MTI-nek nyilatkozott - az eseményt követően.

A megtámadhatatlanság látszatát keltő, ereje teljében leledző monolit tömb mintha repedezni kezdett volna az elmúlt napokban. Az USA nem bírta tovább, hogy az EU nem lép a Koppenhágai Kritériumokat (fékek és ellensúlyok rendszere, demokratikus intézményrendszer biztosítása, egyenlő bánásmód, vallási- és etnikai kisebbségek jogainak biztosítása, esélyegyenlőség, szólás- és médiaszabadság…) jelen pillanatban szinte minden ponton megsértő kis országgal szemben, és lépett. Beutazási tilalmat vezetett be hat magyar – köztük a Nemzeti Adó- és Vámhivatal vezetője és Orbán Viktor egyik közvetlen munkatársa – ellen.

rohadó narancs 01.jpgMessze még a vége, de nem annyira, mint ahogyan azt az újabb kétharmad megszerzése után hittük. A kormányváltáshoz az is kell, hogy az ellenzék felépítse magát, különben társadalmi katasztrófához vezet az új választás: a Jobbik lesz a váltópárt, amely fenekestül forgatná fel az országot, elmélyítve a jelenleg is tátongó társadalmi szakadékot, súlyosbítva az esélyegyenlőség hiányát, növelve a konfliktusokat az Európai Unió és hazánk között.

A szabad világ össztüzet zúdít a magyar kormányra. Mi, akik itt élünk, és a saját életünkről van szó, ideje, hogy elkezdjünk hinni abban, hogy a kormány leváltható. Hamarabb, mint gondolnánk. Ennyi demokratikus alapelvet, ennyi társadalmi csoportot és ennyi erkölcsi normát nem lehet megsérteni anélkül, hogy ne legyen következménye.