Beszéljünk a tegnapi tüntetésről

A tegnap esti, Kossuth téri tüntetés szónokai többek közt az elmúlt 25 év eltörléséről, saját rendszerváltásról és a teljes politikai elit bukásáról beszéltek, amelynek tagjai – ahogyan ők mondják – mindannyian felelősek az elmúlt két és fél évtized kudarcaiért. A tüntetés szervezői, a hivatalos program befejeztével magára hagytak egy több tízezres tömeget, majd nemsoká megkezdődött a kordondöntés, lökdösődés és a rendőrök kiszorítósdi játéka. Mit is várunk, ha a néhány hete még fegyelmezett (és véleményem szerint hatalom számára ijesztő) tömeg helyett egy olyan tüntetést éltünk meg, amelyre könnyedén süt bélyeget a kormányoldal? És – sajnos – még igazuk is lesz.

tüntetés 03.jpg

Szép is lehetett volna - a képet köszönöm a NOL.hu-nak 

Túl azon, hogy mit gondolok arról, hogy mennyire alter, mennyire újbaloldali CCCP-s pólóban megjelenni (mert úgy látom, csak egy szubkultúra divatja akar lenni, és semmi rosszat nem feltételezek róla, még csak ideológiai irányvonalat sem látok bele), szerintem a konferanszié ne jelenítse meg önmagát, ha a szervezők odacsődítettek több tízezer embert, "a végre eljövő egység" reményében. Ha ő konferanszié, akkor adja át a mikrofont azoknak, akik meg azért jöttek, hogy saját álláspontjukat adják elő a tömegnek, és ne jelenítsen meg önálló véleményt - pláne, ha ez ennyire furcsa üzenet -, vagy váljon szónokká, és képviselje a CCCP-pólósokat. Majd jönnek a sajtkészítők, meg nagyorrúak is (persze, ez verekedés közben már nehezen derül ki, hogy ki micsoda - erről is megvan a véleményem). 

CCCP-s póló.jpgHa az a célja ennek a tüntetéssorozatnak, hogy megjelenítsen egyfajta civil, ellenzéki egységet, akkor nem kell feltűnő üzenetet hordozó pulcsiban érkezni. Megjegyzem, szerintem sem bazmegolni nem kell, sem nem eltörölni az elmúlt 25 évet. Nem lenne baj, ha az új ellenzék tanulna a régiek hibáiból. Mert az eltörlés nem kifejezetten ezt célozza.

Néhány szónoknál az jutott eszembe, amikor a Jobbik hevesen hangoztatta, hogy – hatalomra jutásuk esetén - a kereskedelmi tévék el lesznek dózerolva. És akkor itt egy tömeg, ami meg mást akar eldózerolni. 

Az egész kép olyan, mintha a Magyar Nemzet rendelte volna. Sokszor eszembe jutott, hogy mikor kapja el egy újabb önjelölt forradalmár a bömbit, hogy "gyerekek, tudjátok mit? Költözzünk ide a térre, és ne menjünk el addig, amíg nem mond le az Orbán Viktor, meg nem takarodik a büdös ****ba az egész rohadt kétharmad". Aztán meg majd a készenléti rendőrök megtalálják a zoknijukba dugott Molotov-koktélokat, néhány hét múlva, a sátrukban.

tüntetés 01.jpgHa már váltás, akkor olyannak képzelem, mint a Romániában kialakult helyzetet, ahol a győztes azt mondja, hogy itt nem a bosszúállás és a megtorlás kormányzása következik. Valószínűleg éppen ezért szavaztak rá a magasabban iskolázott, fiatalabb, jellemzően városban, vagy külföldön élő rétegek. Ott legalább egy körre összeszedte magát a progresszív irány.

Meglátjuk, mire mennek vele – de talán nem is kell ennyire előreszaladni.  Idehaza elszigetelt, egymást gyűlölő csapatokból áll ez az egész - ha létezik egyáltalán haladó szellemű irány. Már kételkedem benne. Mi még várunk a saját Klaus Iohannisunkra. Így nem fog megjelenni a színen. No meg politikai fókusz és politikai pártok nélkül sem.