"Sajnos a párom nem tudta megérteni a lelki állapotomat" - mondta az élettársa orrát eltörő polgármester

A per a családon belüli erőszak azon egy százalékát képezi, amelyre fény derül. Van itt asszony, aki harisnyában menekül - akár télen is - a szomszédokhoz, mert élettársa veri. Adott egy közösség, amelynek szinte minden tagja tudja, mi zajlik ebben a párkapcsolatban. Él a családban egy fiú, akit többször úgy megütnek, hogy beesik a pincelejáróba, de mégis csak akkor lát napvilágot az eset, amikor a nő olyan sérüléseket szenved, hogy már az egészségügyben dolgozó ismerősökhöz megy át segítséget kérni. Még csak nem is kórházba. Ismerősökhöz. Több helyen eltörött az orrcsontja, de mentőt hívni eszébe sem jut. A férfi, a súlyos testi sértés okozója - a vak komondor, a nehéz parlamenti hét, az altató és sok minden után - annyit tud hozzáfűzni: "sajnos a párom nem tudta megérteni a lelkiállapotomat."

balog_jozsef_01.jpgMert neki bizonyára ez lett volna a feladata. Megint megérteni. És megint tűrni. No és van itt még valami: ahhoz, hogy ezzel az üggyel a társadalom elkezdjen foglalkozni, kellett egy komondor, akiből mém lett. Nem az ügyről beszéltünk. Róla. Hogy vak. Meg hogy a nő átesett rajta. Mit beszéltünk?! Minden sarkon egy róla szóló viccbe botlott az ember. Már nem él. Csakúgy, mint az egymás iránti szolidaritás és a józan ész, amikor ilyen ügyekről van szó, s legfőképpen az intézményrendszer, amely ilyenkor segíteni tudna a bántalmazottaknak. Még egyszer: ez az eset az ilyen ügyek egy százaléka.

Ez egy olyan jéghegy, amelynek a 99%-a láthatatlan számunkra. Talán a legelképesztőbb, hogy a per vádlottja, a néhai süle komondor gazdája, egykori parlamenti képviselő, a mai napig Fülöpháza polgármestere. Mert ismerjük az elhíresült mondatot. "jó-jó, hát veri a feleségét, de attól még lehet jó képviselő". És akkor itt még nem került szóba, hogy "Terike bizonyára megérdemelte - azért ilyen nem történik valakivel véletlenül..." Pedig az áldozathibáztatás, az egyenlőtlen megítélés, a különféle viselkedési formák elfogadása - amelyek akár halált okozó testi sértésbe is torkollhatnak - ezt eredményezi. 

Az, hogy a rendőrség, a nőkkel szembeni erőszak egy másik formájáról "Tehetsz róla, tehetsz ellene" szlogennel indít kampányt, már csak következmény. Vagy mondjam, hogy hab a tortán? Rothadó torta ez. 

2015, Magyarország.

----------------------------

Szerencsére ellen-kampány is indult, "Nem tehetsz róla, tehetsz ellene" címen. A mozgalom az áldozathibáztatás ellen, a társadalom hozzáállásának változásáért, a bántalmazottak érdekében jött létre. Amíg ugyanis az a nézőpont, hogy az áldozat hibás abban, ami vele történt, azt a gondolatot erősíti az ilyen bűncselekmények elszenvedőiben, hogy nem szabad segítséghez fordulniuk, mert ami történt, őket minősíti. Ez nem igaz. A családon belüli erőszak minden formájával szemben zéró toleranciát kell hirdetni - függetlenül attól, hogy az áldozat férfi, vagy nő. Ami történik, nem az áldozat szégyene, a tettes bűncselekménye. A felismerés életeket menthetne. Jelenleg minden héten meghal egy nő, akit közeli hozzátartozója bántalmaz. Nem kell így lennie.