Csatát nyert a korrupció és az erőszak ellen a Nyíri-család

Dr. Nyíri Iván négy éve nem látta lányát és unokáját. Bora Bora szigetén vette el tőlük az egykor szeretett férj az útlevelüket, azóta pedig megvásárolt ügyvédi irodákon, lefizetett bírákon és pszichiátereken - a korrupciós hálónak köszönhetően –, közreműködő és összejátszó hivatalok egész során keresztül elérte, hogy jogi értelemben tisztára mossa az ügyet, melyben lényegében fogva tartja egykori szerelmét és közös gyermeküket.

nyiri-kovacs_01.jpgA 21 napja éhségsztrájkoló apa ma jó hírt jelentett be: egy lépéssel közelebb kerültek ahhoz, hogy megszűnjön a négy éve tartó áldatlan állapot. A hazaút még messze, de a tipikus, családon belüli erőszak játszma egyik legkegyetlenebb fejezete lezárult: a kiszolgáltatottságnak, a gazdasági és kapcsolati elszigeteltségnek vége. Nyíri-Kovács Patrícia kizárólagos felügyeleti jogot kapott, így kisfiával, Noah-val együtt elköltözhet a szigetről – még akkor is, ha csak Tahitiig.

A világ és Európa egyik vezető hatalmának figyelmét kívánta felhívni a kompromisszumképtelen édesapa arra a problémára, hogy a Francia Polinézián működő korrupció miatt évek óta fogva tartják szeretteiket. Az Európai Bizottság alelnökéhez, az európai állampolgári jogok biztosához több mint 11.000 aláírással ellátott petíciót adott be Nyíri-Kovács Patrícia.

nyiri-kovacs_03.jpg

nyiri-kovacs_04.jpgDr. Joseph Weidenholzerhez, az Európai Parlament osztrák képviselőjéhez, a szocialista frakció emberjogi szóvivőjéhez is eljutott a petíció. 7 nap alatt juttatták el a dokumentumot az Amnesty Internationalhez. A magyar külügyminiszter francia kollégájával tárgyal ma Brüsszelben, és ő is felkarolta az ügyet. A Francia Köztársaság Budapesti Nagykövetsége előtt 21 napon át tartó éhségsztrájk alatt mind a francia nagykövet, mind a konzul és az ügyvivő Nyíri Iván hogyléte felől érdeklődött nap mint nap, azonban segítségük ennél sokkal nagyobb volt: Francois Hollande francia elnöknek juttatták el a család levelét. Nem tudni, melyik – minden kő után – megmozgatott cselekményszál indította be a gépezetet, amely azt eredményezte, hogy Patrícia és Noah élete napokon belül megváltozik.  

Nyíri Iván így mesélt az elmúlt napokról: „a polinéz bíróság hétvégén úgy döntött, hogy unokámat az anyjánál helyezi el, állandó jelleggel. Engedélyezte, hogy a lányom elhagyja Bora Borát, és átköltözzön Tahitire, ahol a gyerek jó, katolikus iskolába járhat. Engedélyezte, hogy elmenjen Tahitire, ahol a lányom emberhez méltó munkát kapott, talált. Egy angol nyelviskolában taníthat, és mint társigazgató, vezetheti az angol nyelviskolát. Ez azt jelenti, hogy ott hagyhatja a gyöngyárusítást, a bébiszitterkedést, a pincérkedést, az idegenvezetést, és minden olyan munkát, ami ugyan tiszteletreméltó, amellyel elismerést és megbecsülést szerzett a szigeten, de amelyből nem tudott megélni. Talán Tahitin meg tud élni. Ez egy icipici lépés a két magyar állampolgár hazahozatalában, de óriási lépés a Nyíri-család életében.

nyiri-kovacs_02.jpgSajtótájékoztatótól idegen módon, az újságírók, tudósítók, az aggódó ismerősök tapsviharban törtek ki, amikor meghallották a másfél napja még a legközelebbi barátok előtt is titokban tartott előrelépést. Patrícia másfél napja nem tudja abbahagyni a mosolygást. A barátok, az éhségsztrájk idejére csatasorba állított laptopon, Skype-on hívták fel az időnként örömkönnyekben kitörő nőt. Az egyik jóbarát, a követséggel szemben álló kerítésére támasztott gép kamerájába kiáltotta: „ne sírjál… gratulálunk! Nagyon örülünk! Vigyázzatok magatokra!”

nyiri-kovacs_05.jpgA bíróság az erőszaktevő férj kezében hagyta a lehetőséget, hogy a gyerek akár útlevelet kaphasson, akár vakációra elmehessen, esetleg Magyarországra is eljöhessen. Ez is opció már – még akkor is, ha nagyon valószínűtlen.  

Az apa elmondta: boldogok, hogy elérték ezt, és feladatuknak tekintik, hogy üzenetet küldjenek a bántalmazott nőknek. Mindenkinek azt üzeni, hogy álljon ki a jogaikért, álljon ki önmagáért, járja végig a jogi procedúrák – sokszor rögös - útját, mert biztos, hogy eredményt fog elérni.

Nyíri Iván mindenkinek - aki évek óta vívja harcát az igazságért – azt üzeni, hogy küzdjön tovább, mert hibás bírósági döntés ellenére is megéri tovább menni az úton. Egyszer célt ér majd a harcuk, éppúgy, ahogyan a Nyíri-család küzdelme is célt ért. Sajnos túlzott optimizmusnak vélem ezt a kijelentést, de azt is el kell mondani, hogy enélkül a lányuk és az unokájuk most nem lenne biztonságban.

A történet egyedi, és talán megismételhetetlen. Egy nagyon fontos üzenetet azonban tartogat, a fentieket leszámítva is: még a reménytelennek tűnő helyzetnek is neki kell ugrani. Korrupció, szervezett bűnözés, erőszak… sok minden megjelenik a történetben. Legyőzhetők. Nyíriék is legyőzték őket. Még akkor is, ha még „csak” csatát nyertek. A következő menetnek már biztonságban, kiszolgáltatottság nélkül vághatnak neki.

Az apa fehér szalagot hord. Ezt a jelképet azok a férfiak hordják, akik a bántalmazott nőkért folytatott küzdelemben részt vesznek. A küzdelme már nem csak a lányáról szól. Egy olyan édesanya jutott eszembe róla, akinek fogyatékossággal született a kisfia, és saját gyermekének boldogságáért küzdve indult el azon az úton, hogy más gyerekeknek is segítsen.

feher_szalag.jpgEmpátia, őszinteség, figyelem, összefogás, kitartás és elképesztő sok hit – ezek kellettek hozzá. A sajtótájékoztatóra érkezett sajtómunkások közül egy fiatal lányhoz odalépett Iván, és azt mondta neki: „látom a jóságos szeméből, hogy maga csak egy nekünk segítő újságíró lehet”. A tudósító annyit mondott: „önökkel vagyunk”.

Megindító volt ezzel a hírrel indítani a hetet. Gratulálok a család összes tagjának. Szorítok azért, hogy a győztes csata után, a háborút is megnyerjék!