Rajtam ne „segítsen” a BME-kancellár!

A Szegedi Egyetem kancellárjának botránya után újabb kancellár tett elfogadhatatlan, szexista kijelentést.

Az egyetemi kancelláré egy olyan pozíció, amelyet a kormány azért talált ki, hogy beleszólhasson az egyetemek igazgatásának legrészletesebb dolgaiba is, ezzel súlyosan csorbítva a felsőoktatási intézmények autonómiáját. Kompetens, nagy tiszteletben álló rektorok, szakemberek, egyetemi hierarchia csúcsát elérő, és egyetemi szenátusok többségének bizalmát elnyerő kutatók és tanárok revizorai lettek ők, akik farkasszemet néznek a demokráciával, és szamárfület mutatnak neki. Olyan emberek, akik készek kiszolgálni az Orbán-kormányt, egy kirakatpozícióért cserébe, amelynek tartalmát és funkcióját minden önmagára valamit is adó, prosperáló társadalom szégyellné.

Ha ez nem lenne elég, nem először derül ki, hogy egy-egy ilyen pozicionárius súlyosan szexista kijelentést tett a nyilvánosság előtt. Ha komolyan gondoltuk egyszer, hogy a Nyugathoz kívánunk tartozni, akkor azt vagy most kell elfelejteni, vagy tisztába kell kerülnünk azzal, hogy egy társadalomban, ahol mindenki egyenlő, nem létezhet szexista kijelentés. Az ugyanis a szexuális zaklatás egyik formája, s mint olyan, nők elleni súlyos diszkrimináció. 

bme_kancellar.jpg

Ahol a nőket kormányzati szinten diszkriminálják – legitimálva ezzel a társadalom 50%-ának negatív megkülönböztetését -, ott sajnos nem meglepő, hogy általuk helyzetbe hozott emberek számos alkalommal rúgnak egyet a társadalomfejlődésbe, és taszítják le azt az egyszer már elért szintekről.

A kancellárok körében is sorozatban bújnak ki szögek a zsákból: hímsovinizmustól és arroganciától telt embereket tartott alkalmasnak az emberminiszter arra, hogy egyetemeket ellenőrizzenek. Fontos tudni, hogy esetükben a végső szót maga a miniszterelnök mondja ki. 

Idén szeptemberben, Devecz Miklós, a Szegedi Egyetem kancellárja facebook posztban intézte el saját karrierjét azzal, hogy egy meztelen, fehér nőkkel teli csónakot azzal a szöveggel osztott meg: „végre normális bevándorlók”.

szegedi_kancellar_facebook_posztja.pngMost újabb gyöngyszem került elő – ezúttal a Budapesti Műszaki Egyetem kancellárjának köszönhetően. Barta-Eke Gyula a Budavári Schönherz Stúdió Főzz együtt a Kancellárral! című műsorában, miután a máj vastartalmáról, és annak terhesség alatti fontosságáról kérdezték a közönséget. Ekkor hangzott el az ominózus mondat a kancellár szájából:

„Még nem terhesek, de ezen is tudunk segíteni, ha igény van rá, adáson kívül.”

Nem tudok, és nem is akarok egy olyan országban élni, amelyben a kormány bemászik a hálószobámba. Nem tudok, és nem is akarok egy olyan országban élni, ahol magas pozícióban tevékenykedő emberek „viccesnek” találják a kiszólást egyetemista lányoknak, hogy „azért szívesen lefektetek bárkit, csak szóljanak, ha szükségük van rá”. Nem tudok, és nem is akarok egy olyan országban jó szájízzel élni, ahol egy csinosabb öltözék, egy jobban sikerült smink, egy hosszabb haj vagy egy szoknya viselője – mainstreem álláspont szerint – egy vizuális szórakoztatóeszköz, amivel akármit meg lehet tenni (beszólni neki, utána fütyülni, megtapsolni, hangosan kurjongatni, bólogatni, jól érthető jeleket mutogatni neki arra nézve, hogy mit csinálnának vele az ágyban – ha tehetnék).

Ez nem Európa. Ez nem európai viselkedés. Barta-Eke Gyula egy kulturált országban már nem birtokolná a pozícióját. Kulturált ország… miket is beszélek?! A kormányfő szerint úgyis valahol Félázsiában vagyunk. Akárhol is legyen az, szerintem az őrület határán.