Mit szórakozik Orbán? #kocka #esernyő #orbánnakmenniekell

A demokrácia megcsúfolása, amit Orbánék művelnek a pedagógustüntetéssel kapcsolatosan. Egy magára valamit is adó uniós tagország ennek a tizedét nem engedi meg magának. Tényleg beletörődünk, hogy nekünk ilyen „jogállam” jutott?

A kormánynak egyetlen állítása van arról, hogy miért cselekednek helyesen – szemben azzal, amit az ellenzék állít -, de az egy hazugságon alapul: azt állítják, az előző kormányok vették ki a pénzt az oktatásból, és ők „visszateszik”. Hol van ez a pénz? Kőművesek, vízvezeték szerelők, asztalosok és technikusok már nem vállalnak el javítómunkákat az iskolákban, mert tudják, hogy a Klik nem fizeti ki a munkájukat.

Személyesen mesélte el nekem egy pedagógus, hogy már egyetlen vállalkozótól sem tud árajánlatot kérni az iskolája, holott az iskolaépületben omladozó teraszt azonnal renoválni kéne. A törvényi kötelességük az volna, hogy három különböző ajánlat mérlegelése után döntsenek az egyik mellett. Úgy tűnik, a kisvállalkozók már döntöttek: a Klikkel nincs üzlet - így az omladozó teraszos iskolákkal, a tornatermekben leszakadt csempék és kosárpalánkok közt élő általánosokkal és gimikkel sincs. 

Az Orbán-kormánynak hat éve volt rá, hogy helyrehozza az oktatási rendszert, ehelyett romba döntötte azt. Itt már nem lehet „elmúlt nyócévezni”. Az elmúlt nyolc évből hat Orbáné és az ő szervilis kiszolgáló személyzetéé. A jelenlegi helyzetet ők okozták, és nem tudják, vagy nem akarják helyrehozni.

Ahogyan a tüntetésekre és a tüntetőkre reagál a kormány, éppen olyan, mint ahogyan az oktatási rendszert szervezi: 20. századi diktatúrákat idéz. A megboldogult köztársaság 27. évében odáig jutottunk, hogy szakmai vita helyett, a problémák megoldására képtelen kormány rezsibiztosa lebolsevikozza a tüntetők egyik vezéralakját. Németh Szilárd azt mondja, nem lehet őt meggyőzni arról, hogy a sztrájkot pártatlan szülők szervezik. A kormány egyik leghűségesebb kutyája bizonyára azt a jelenséget tartja valószínűtlennek, hogy szabad állampolgárok, önálló gondolatokat fogalmazzanak meg, és önszerveződésbe fogjanak. Értem, hogy ez a Némethnek furcsa, csak nem szeretem.

tovarisi_konyec_nemeth_sz.jpgAz oktatási rendszer azonnali, átfogó reformjára van szükség. Ehhez önálló oktatási minisztériumot kell létrehozni, és hozzáértő minisztert kell keresni, nem szervilis végrehajtókat, akik Orbán Viktor letűnt korok diktatúráinak oktatási rendszerét hozzák vissza. Amíg a Fidesz-KDNP kormánynak gondolkodni, kételkedni, írni-olvasni és csapatban együttműködni képtelen alattvalókra, addig a 21. századnak és az Európai Unió tagországainak öntudatos állampolgárokra, tudás alapú gazdaságra és felelős kormányra van szüksége.

Orbán Viktor nem csak több százezer tüntetővel, de az idők szavával és Magyarország érdekeivel is szembe megy. Ha a miniszterelnök és az ország érdeke ütközik, nem kérdés, kinek kell elmenni.