Az óvodák és az iskolák nem műveleti területek! – gondolatok a HIT-ről

A napokban levelet kaptak az oktatási intézmények vezetői, hogy mostantól ők felelősek az intézményre háruló honvédelmi- és válságkezelés katonai vonatkozású feladatainak megszervezéséért és végrehajtásáért. Azzal, hogy az iskola- és óvodaigazgatóknak kell megírniuk a Honvédelmi Intézkedési Tervet (HIT) a kormány hallgatólagosan elismeri, hogy a Magyar Állam képtelen az adófizetők pénzéből finanszírozott egyik legfontosabb feladatának ellátására: arra, hogy garantálja állampolgárai biztonságát.

Nem az óvoda- és az iskolaigazgatók feladata, hogy a terrorizmustól megvédjék a gyerekeket és a fiatalokat. Ez a Terrorelhárítási Központ, a rendőrség és a honvédség feladata lenne – szorosan együttműködve a titkosszolgálatokkal. Érthetetlen, hogy az Orbán-kormány miért várja el az iskola és óvodaigazgatóktól, hogy terrorellenes intézkedési tervet dolgozzanak ki, miközben Orbán Viktor saját állítása szerint is Magyarország biztonságban van a kormány „kiváló” politikájának hála. A Honvédelmi Intézkedési Terv ötlete az mutatja, hogy súlyos problémák vannak a kormányzással. Két lehetőség van:

1.) vagy Orbán Viktor hazudik, amikor azt állítja, hogy Magyarország biztonságos hely és egész Európában a legbiztonságosabb ország. A miniszterelnök még tavaly októberben azt mondta: „A mi határainkon már csak az juthat át, aki jogszerűen érkezik, és tiszteletben tartja a törvényeinket”. Amennyiben igaznak feltételezzük a kormány állítását, hogy a menekültek azok, akik a terrorveszélyt magukkal hozzák, és a mi határainkat hermetikusan lezárták, miért kellene bármilyen terrortámadástól tartanunk?

2.) vagy az Orbán-kormány félelem és gyűlöletkeltő politikájának újabb sötét állomásához érkeztünk, amikor a gyerekeket is bevonják a háborús propaganda terjesztésébe.

playing_with_fear.pngJáték a félelemmel - hírünk a nagyvilágban. A The Economist korábbi címlapján, a magyar miniszterelnök a francia szélsőjobb vezetőjével és Donald Trumppal egy társaságban

Akár az egyik igaz, akár a másik, mindkét esetben súlyos helyzetben van Magyarország.  

Ha az 1.) pont igaz, akkor az Orbán-kormány komoly mulasztásban van, a lakosság pedig veszélyben. Ezek szerint a kormány folyamatosan hazudozik, amikor azt állítja, hogy meg tudja védeni állampolgárait. Ha viszont így van, akkor sem a pedagógusoktól kell elvárni, hogy hirtelen terrorelhárítási szakemberekké váljanak. Megvannak a megfelelő szervek, hogy ezt a feladatot ellássák. A terror ellenes küzdelmet nem az ovisokkal és az iskolás gyerekekkel kell megvívni. Ezt a feladatot a TEK-nek, a rendőrségnek és a honvédségnek kell ellátnia. Az iskolák vészhelyzetre kialakított tervére központi protokollt kell kidolgozni, amelyet a helyi sajátosságok felmérése után ismertetnek az intézmény vezetőségével és tantestületével.

Ha 2.) pont az igaz, akkor sincs okunk az örömre. A Fidesz gátlástalanságának újabb sötét állomásához érkeztünk. Gyerekeket használnak fel a hazugság- és félelemkampány terjesztéséhez. Láttuk az ünnepek alatt, hogyan térdepeltették a gyerekeket, tudjuk, hogy már a középiskolásoknak is honvédelmet és lövészetet tanítanának. Mi jöhet még ezután?

Jogos a követelés, hogy a kormány vonuljon ki az oktatási intézményekből! Hagyja békén a gyerekeket! Hagyja békén az ovisokat és az iskolásokat!

A terrorizmussal való és a félelemkeltés – most már gyerekekben is – történelmi bűn. Az óvodákban és iskolákban félelmet kelteni kifejezetten káros. Társadalomromboló hatása van. Ne hazudják azt, hogy a gyerekeink veszélyben vannak! Ne csináljanak úgy, mintha az óvodák és iskolák igazgatóinak bármiféle terrorveszéllyel kellene szembenézniük!

Egy felelős kormány nem félelmet kelt, hanem azt üzeni a polgárainak, hogy ők biztonságban vannak. Bízhatnak az egyenruhásokban, bízhatnak a hivatalos szervekben, bízhatnak a kormányban, és abban a titkosszolgálatban, amely többek közt a terrortámadásokat hivatott előre jelezni, és még az előtt megakadályozni, hogy az elkövetők a civilek közé jutnának.

Ha a kormány nem tudja megvédeni az óvodákat és az iskolákat, és ezt a feladatot, egy hozzá nem értők által megírt forgatókönyv alapján, a tanárokra bízza, akkor ki kell mondanunk, az Orbán-kormány kudarcot vallott a honvédelemben és a biztonságpolitikában.

Az állam cselekvő részvételének a honvédelem infrastruktúrájának fejlesztésében kellene megmutatkoznia, a titkosszolgálat, a rendőrség és a katonaság olyan minőségi felszerelésében és működtetésében, hogy az állampolgárok védelmét ellássák. Amelyik kormány ilyen kötelezettséggel terheli az oktatási intézmények vezetőit, az nem gondoskodik megfelelően az állampolgárok biztonságáról. És a legszomorúbb, hogy ebből a mulasztásból még politikai tőkét is kovácsolnak.