Alkotmányba vésett jogfosztás Horvátországban

„Családvédő mozgalom” buzdít kirekesztésre a horvátoknál – a MOL-botrány után újabb kísérteties hasonlóság országaink között: most éppen a melegek jogait csorbítják, a következő lépés a kisebbségek lehetnek. Nem ezt vártuk egy frissen csatlakozott Európai Uniós országtól.

A magyar Liberálisok sajnálattal értesültek arról, hogy a szélsőséges horvát konzervatívok a horvát egyház támogatásával a kisebbség diktatúráját valósítják meg, amikor a népesség kevesebb, mint egynegyedének támogatásával rákényszerítik avítt nézeteiket az egész társadalomra. A Liberálisok szerint a horvát jobboldali ellenzék a Fidesz 2008-as népszavazásához hasonlóan csapdát állított a horvát társadalomnak saját politikai haszonszerzésük érdekében.

horvatorszag-eu_zaszlok_metropol.hu_.jpgA horvátok viselkedése a friss EU-csatlakozás miatt is érthetetlen, bár a népszavazáson való rendkívül alacsony részvétel (34,84%) talán megmagyarázza a végeredményt - remélem. 

Szinte rímel a Liberálisok és Demokraták Szövetsége Európáért párt kongresszusáról szóló blogbejegyzésemre az a horvátországi eset, amely ismét megráz egy demokráciát és a kollektív szabadságot a régiónkban. A Horvátországban, melegházasság ellenzéséért kezdeményezett népszavazás - az alacsony részvétel ellenére - több mint eredményesnek és sikeresnek mondható. Most vasárnap válaszadók 65,6%-a rábólintott a melegházasság ellenzésére. Az Alkotmánybíróság korábbi döntése értelmében a népszavazás kötelező érvényű, vagyis az Alkotmányba bele kell, kerüljön, hogy házasságnak kizárólag egy nő és egy férfi közössége lehet.

Zoran Milanovic horvát kormányfő nemmel szavazott, és homofóbnak nevezte az úgynevezett családvédők kezdeményezését. Elmondta: a koalíció arra készül, hogy benyújtja az élettársi kapcsolatról szóló törvényt, amely a házassággal minden tekintetben kiegyenlíti az egynemű párok élettársi kapcsolatát.

zoran_milanovic_articleimage.jpgZoran Milanovic horvát kormányfő - vajon elég lesz a törvény beterjesztése a folyamat megfékezésére? 

További elképesztő mellékszála a történetnek, hogy a népszavazást kezdeményező, jobboldali populista csoport "sikerén" felbuzdulva, egy másik szervezet, a Stozer za odbranu hrvatskog Vukovara, feltehetően a kisebbségi kívánja majd korlátozni következő népszavazási kezdeményezésében. Egy szerb többségű településen cirill betűkkel is ki vannak írva az utcanevek, helységnév, valamint a fontosabb táblák. Ezek a táblák egyre gyakrabban tűnnek el a helyükről – feltehetően a másik társaság a táblák végleges betiltását kezdeményezi majd a „családvédő mozgalom” sikeres népszavazási kezdeményezésén felbuzdulva. Előremutató hír, hogy feltehetően erre a népszavazásra nem kerül majd sor - annak ellenére sem, hogy az aláírásgyűjtés a finishez ért - mert a kormányfő alkotmánymódosítással kívánja elejét venni annak, hogy kisebbségi jogok kérdésében népszavazást lehessen kiírni.  

U-ime-obitelji1.jpgA kedvesnek tűnő logó jogsértésre buzdító jobboldali populistákat takar