Örökbefogadóktól az örökbefogadásról

A családdá válás minden esetben óriási dolog, érzelmi hullámvasút, örömök és kihívások váltogatják egymást, vagy éppen léteznek párhuzamosan, így minden korábbinál nagyobb érettségre és felkészültségre van hozzá szükség. De mi történik akkor, ha a vér szerinti gyermek nem akar megérkezni egy családba, és megszületik a döntés: szív szerinti gyermeket kívánnak a szülők? Három örökbefogadó szülővel, dr. Szél Bernadett és Hohn Krisztina képviselőtársaimmal, valamint dr. Kiss Lászlóval, Óbuda-Békásmegyer polgármesterével beszélgettünk

A kormány úgy ítélte meg, jó döntés az örökbefogadásról szóló törvényt úgy módosítani, hogy az örökbefogadói tanfolyamot innentől kiveszi a kötelező kategóriából, a leendő örökbefogadókra bízza, kérnek-e a tanfolyamból vagy sem. Ez azonban – a szakma és az örökbefogadó szülők elsöprő többsége szerint – rendkívül rossz döntés. Sokan számolnak be arról, hogy ők nem jelentkeztek volna a tanfolyamra, ha az nem kötelező, de utólag úgy látták: elengedhetetlen volt, hogy mielőtt megérkezik közéjük a szív szerinti gyermek, elvégezzék a tanfolyamot.

Fontos tudni, hogy ez a tanfolyam nem azt tanítja meg, hogy hogyan kell pelenkázni, belehímezni a gyerek óvodai takarójába a jelét, vagy mit kell neki mondani, amikor felső tagozatos lesz. Ha ez a tanfolyam erről szólna, akkor a vér szerinti gyerekek megérkezése előtt is el kellene végezni egy „szülői tanfolyamot”, amihez senki sem ragaszkodik.

csaladra_varva_konferencia.jpgfotó: Gregus László

Ez a tanfolyam arról szól, hogy hogyan lehet megválaszolni azokat a kérdéseket, amelyeket az örökbefogadó szülőkre vágyó gyermekek feltesznek. ("Anya, én a hasadban voltam?" "Anya, neked volt már gyereked?" "Miért nem kellettem a vér szerinti szüleimnek?") Hosszasan lehetne sorolni azokat a kételyeket, kétségeket, amelyek nyomják ezeknek a kicsiknek és nagyoknak a vállát. Önismeret, türelem, kész válaszok szükségeltetnek ahhoz, hogy egy örökbefogadó szülő tudja, hogyan teheti a legjobbat a szív szerinti gyermekével.

A kormány intézkedéseivel egy időben, az ellenzék azt is feladatának tekintette, hogy minél többekhez jusson el az információ: nagyon fontos az örökbefogadói tanfolyamon való részvétel. A törvény már hatályos, elméletileg szeptember 1-jétől nem lenne kötelező elvégezni a tanfolyamot, mégis, Hohn Krisztina rákérdezett, és azt az információt kapta, hogy mindenki, aki jelenleg örökbefogadó szülővé szeretne válni, beiratkozott a tanfolyamra. Ha „csak” ennyi történt, már léptünk egyet előre.

Nem szeretnék igazságtalan lenni a másik oldallal szemben sem. A tanfolyam ingyenessé tétele sokak számára könnyítheti meg annak elvégzését. Ha a jelenlegi közéleti folyamatok és az erről való párbeszéd azt eredményezi, hogy mindenki él a lehetőséggel, akkor egy olyan útra léptünk, ahol mind az örökbefogadók, mind az örökbefogadottak nagyobb biztonságban és kiegyensúlyozott állapotban kezdhetik meg a közös életet.

Hálás vagyok, hogy létrejött ez az esemény!