A "naugyék" országának gyásza

Itt állunk, kevesebb mint három nappal a párizsi tragédia után, és vannak, akik arra használják a merényleteket, hogy örvendjenek: „na, ugye, megbukott Európa, megbukott a bevándorlás politika. A bevándorlók terroristák! Én megmondtam.

A szomorú hír egyfelől, hogy a fentieknél drámaibb és borzalmasabb reakciót nem lehet megfogalmazni közel százötven ember halála, több mint háromszáz sérült, és hozzátartozóik, barátaik, ismerőseik szenvedésére, fájdalmára. Most nincs itt helye a "naugyéknak". Ez a gyász időszaka. Nem akármilyen gyászé.

terror-parizsban14-e1447664051113-1024x575.jpgMindannyiunkat, akik az Európai Unió állampolgárai vagyunk, támadás ért. Ami Párizsban történt, mindannyiunk vesztesége. Ha az indulatok és az egyszerű megoldások oltárán hagyjuk feláldozni a szabadság és a szolidaritás eszméjét – pláne, ha az kizárólag önös politikai érdekeket szolgál -, akkor a terroristák nyernek. Ha elfelejtjük ezeket az ideákat, a közösség felbomlásához járulunk hozzá. 

A terrorszervezet, amely ezt elkövette, naponta követ el tömeggyilkosságokat a Közel-Keleten és több afrikai országban, de azokra sokszor még csak fel sem kapjuk a fejünket. Hogy miért vannak itt a menekültek? Éppen ezért. Mert nekünk sem lenne más választásunk, ha olyan helyen élnénk, ahol mindennapos eset, hogy komplett háztömbök repülnek a levegőbe - mindenféle előjel nélkül -, mint menekülni. Ez nem egy szimpla háború. Ez valami, amivel még nem találkozott az emberiség. A front békepártiak és azok közt húzódik, akik a szabad világ szétveréséért az életüket is áldoznák. Az ellenség azonban egészen addig a pontig láthatatlan marad számunkra, amíg meg nem kezdődik az újabb, alattomos támadás. 

Az egyetlen, amit tehetünk, hogy nem félünk. És hozzáteszem: nem gyűlölünk. Sajnos a hétvégi reakciók megmutatták, hogy valahol a kettő kéz a kézben jár. Az európai hozzáállás az, hogy egyiknek sem engedünk. A politikusok feladata pedig abban áll, hogy egyiket se erősítsék az egyébként is fogódzókat kereső társadalomban. Most szilárd talajra és összetartozás-tudatra van szükség. Az árokásás talán az egyetlen, ami most senki érdekét sem szolgálja. 

------------- 

Amennyiben valakiben hiányérzet támadna a bejegyzéssel kapcsolatosan, az Iszlám Állam elleni katonai szerepvállalást a Liberálisok kezdetektől fogva támogatták, hiszen - ahogyan akkor is mondtuk - az ISIS Európára is nagy veszélyt jelent, így az euroatlanti szövetségi rendszer részeseként, katonai szövetségesként kell fellépnünk a terrorszervezet ellen. Erről részletesen itt lehet olvasni