Tömegek egészségét és életét veszélyezteti a bigott drogpolitika

Fidesz-MSZP nagykoalíció alakult ki a drogpolitikában, abban a pillanatban, amikor Kocsis Máté és Tóth József mindketten bezáratták a kerületeikben működő kék pontokat, amelyek sokak esetében az életet jelentették. Súlyos, életveszélyes veszélyeztetésnek vannak kitéve drogfogyasztók, ha nincs számukra megfelelő tűcsere-program és gondozás. 

A drogfogyasztó nem a tűcsere programnak köszönhetően „nő ki a földből”. A drogfogyasztó létezik, nem az intézmény teremti őt. Az intézmény – a kék pontok, a tűcsere program, az intravénás drogfogyasztóknak segítséget nyújtó központok, a prevenció - azonban minden szereplőt véd. Egyfelől attól menti meg a társadalom ép tagjait, hogy a drogfogyasztók veszélybe sodorják őket, másfelől azt segíti elő, hogy ha a drogfogyasztó szeretne tiszta lenni egyszer, ne egy gyógyíthatatlan betegség legyen az, ami várja a drogfogyasztásból való kigyógyulás után.

drogfogyasztas_elleni_kuzdelem.jpgA játszótereken eldobált használt tűkkel gyerekek fertőződhetnek meg, és úgy kaphatnak el HÍV-vírust, vagy hepatitis C-t, hogy nem tehetnek semmiről. Néhány nap leforgása alatt pusztulhatnak el házi kedvencek, akiknek a futtatójába fertőzött tű kerül, és akkor még csak a legvédtelenebbekről beszéltem, holott mindannyian veszélynek vagyunk kitéve, akik járunk ezekben a kerületekben.

drogos.jpgA kék pont nem csak a drogfogyasztók, de a helyi lakosok biztonságát is garantálja

Lázár János egyetlen fácánvadászatának árából, 20-30 millió forintból fent lehetne tartani egy budapesti tűcsere-programot, egész évben. Budapesten drámai mértékben ugrott meg a kék pontok bezárása miatt a hepatitis C-vel, HÍV-vírussal és AIDS-szel fertőzöttek száma, és ez csak romlani fog.

A WHO tavasszal felhívta a figyelmet az okos tűk használatára, miközben mi, itt, Magyarországon egy olyan irányba haladunk, amely kivétel nélkül mindenkit veszélybe sodor, és sokak életében kínhalált jelentő betegségeket okozhat. 

Azonnal meg kell szüntetni a drogfogyasztók kriminalizációját, mert ebbe tömegek betegedhetnek és halhatnak bele.

Mi lehet ennek a következménye?

Oroszországban és Ukrajnában már kipróbálták, amit Kocsis Máté bevezetett a kerületben. Ott néhány év alatt a lakosság 1-1,5 százaléka lett HIV-fertőzött. 10-ből 6-7 új fertőzés intravénás droghasználathoz köthető.

Nyugat-Európában a 90-es évek elején kezdett durván terjedni az AIDS. Ennek fölszámolására, illetve mérséklésére dolgozták ki a tűcsere-programok és drogfogyasztói szobák rendszerét. Ezen intézményekben a droghasználó a visszavitt, használt tűért steril tűt kap. A magával hozott drogot a drogfogyasztói szobában adhatta be magának. Így a tű ki sem került a rendszerből. A módszer hatásosnak bizonyult: drasztikusan visszaesett a HIV-fertőzöttek száma.

A dráma az, hogy vannak politikusaink, akik még mindig azt hiszik, hogy a HIV-vírus, vagy az AIDS csakis a melegek közt terjed, szexuális úton.

A droghelyzet sajnos elég elszomorító

Az olcsó dizájnerdrogok széles körű terjedése, és minél szegényebb a környezet, annál inkább elő fog fordulni az, hogy egy tűt többször használnak, vagy ami még rosszabb, a tű gazdát cserél. A nyolcadik kerületi droggettó eldurvulása a tűcsere-program megszüntetése után kezdődött meg. Mára ott tartunk, hogy a drogfogyasztó csak a beadás után tudja, pontosan milyen szerhez jutott.

Elsődleges feladat a drogpolitikában az alábbi hátrányokat szenvedők  segítése volna a cél, nem pedig a kriminalizálásuk, mert az végleg elveszi tőlük a lehetőséget, hogy egyszer újra a társadalom hasznos tagjai lehessenek. Ez pedig társadalmi szintű önsorsrontás.

drogos_lany.jpgA drogfogyasztók marginalizálódottak, nincs lehetőségük a segítség nélküli visszatérésre, újrakezdésre, életvezetési- és beilleszkedési zavarokkal küzdenek. Szükségük van segítségre, ha szeretnének visszatérni a normális életbe. - ebben is szakemberek segítségére van szükségük

Középiskolából kimaradt, deviáns életvezetésű fiatalok vannak köztük, akik pedig hasznos tagjai lehetnének a társadalomnak, munkapiacnak, mintát adhatnának azoknak, akik valamiért az ő sorsukra jutottak. A szer- illetve viselkedés függősséggel küzdők sokszor a saját családjuk segítségére sem számíthatnak. De egy kék pont jó lehetőség az anonimitásra, a szakmai segítségre, és arra is, hogy másokkal megismerkedhessenek, akik ugyanazt a poklot járják, mint ők. Ez mind segít egy függőnek, hogy kigyógyuljon - ha akar. 

Kórházi- vagy más elvonáson átesettek közt is magas a kudarc aránya. Amennyiben sikeres a gyógyulás, ott is szükség lehet utógondozásra. Ez az, amiben a kék pont és a megfelelő minőségű, elfogadáson, prevención és segítségnyújtáson alapuló drogpolitika segíthet. A józanságukat megtartani kívánó felépült szenvedélybetegeknek is fontos segítséget nyújtani. Ez egy nagy út, és a kigyógyult ex-függőt segíteni kell az első, vagy akár a következő lépésekben, hiszen ők olyan az emberek, akik kirángatták önmagukat a gödörből. Nem hagyhatjuk őket visszazuhanni. 

drog_es_madar.jpgAz általunk javasolt központok már többet nyújtanának, mint egy kék pont: teljes körűen ellátnák mind a prevenció, mind a biztonságos drogfogyasztás, vagy az abból való kigyógyulás és a társadalomba való sikeres visszailleszkedés közben megélt nehézségeken való átsegítés feladatait.

Amelyik kormányzat vezetői ebben nem partnerek, azok súlyosan veszélyeztetik saját honfitársaikat, az ország állampolgárait. Ami a nyolcadik és a tizenharmadik kerületben zajlott, teljességgel elfogadhatatlan, és szembemegy mindennel, amit a nyugati világ szakértői tanácsolnak. Ez is egy döntés: a Kelethez akarunk tartozni. Csak akkor be kell vallani. És vállalni kell a következményt, hogy tömegek fognak megbetegedni. Olyanok is, akik soha életükben nem szívtak el egy füves cigit sem…