„Mondom, hogy nem fáj!”

Vida Ildikó ezekben az órákban adja át utódjának, Varga Árpád elnökhelyettesnek az irodája kulcsát. Csak úgy, fű alatt kúszott a hír, mintha arról számolnának be, hogy a NAV épületében átmázoltak néhány ajtót, mert már pattogott a festék. Igazából még csak nem is kúszott az információ. Úgy kellett kihúzni, harapófogóval. Mert ilyen ország lettünk. Nincsenek hírek. Csak arról, hogy jobban teljesítünk. Meg hogy működnek a reformok.

A Pesti színházban Molnár Ferenc kevésbé ismert novelláiból, 2012 tavasza óta látható egy színdarab, Monokli címmel. A fiatal Molnár Ferenc világa és szemléletmódja elképesztő hangulatot teremt a nézőtéren. A fiatal íróé, aki karnyújtásnyira van a világhírnévtől. Ezek az írások megérdemelték a világot jelentő deszkákat, még ha eredetileg nem is álmodták oda őket.

Az egyik színben feltűnik egy újságolvasó. Egyedül ül a színpadon. Napilapot olvas – a századelőn -, majd elcseveg a nézőkkel, egy benne talált érdekességről.

Azt mondja, mielőtt feltalálták volna az érzéstelenítőt, különös és mai ember számára riasztó módon végezték a szemműtéteket. A páciens – előkészítendő az operációt - elkezd járni szemészorvosához, aki egyre nagyobb sérüléseket ejt a műteni kívánt területen. Egészen kis tűvel, apró sebbel indítanak, majd egyre növekszik mind a terület, mind a sérülés mélysége. Minden ilyen orvos-beteg találkozó elhaló idegekhez vezet, így a végére a beteget meg lehet operálni anélkül, hogy kibírhatatlan fájdalommal járna számára a beavatkozás.

A jelenet végén a néző ott marad az elsötétülő színpaddal, a kinyitott, nagy formátumú újság látványával - amely több mint egy évszázad távolságából mondja ki az igazságot (legyen akár orvostörténeti alapja, akár nem) -, no meg a gondolataival, hogy mennyire nincs úgy jól semmi, ahogyan most van.

Ami most zajlik, egyre nagyobb sérüléseket ejt az országon. Egyre nagyobbat, egyre mélyebbet. Attól, mert a sokan érzéketlenné váltak a tű és késszúrásokra, vágásokra - vagy csak belefáradtak a fájdalom elleni hadakozásba -, a szike még ott karistol nap mint nap, nem messze mindnyájunk pupillájától. És még csak nem is a gyógyulásunkra szolgál ez az egész. Még akkor sem, ha „hírnek” ma azt hívják, hogy a kormány mennyire jól csinált már megint mindent. Meg azt, hogy a bevándorlók menjenek vissza oda, ahonnan jöttek.

Vida Ildikónak jó pihenést kívánok. Sűrű időszak van a háta mögött. Tolmács-hiány, USA-ból kitiltás, korrupció, átláthatatlan ügyek... egy is sok lenne. Kérdés, hogy az ország mikor fogja mindezt kipihenni. 

vida_goodfriend.png

---------- 

A Liberálisok közleménye a NAV elnökének távozásáról: 

Vida Ildikónak már 277 napja távoznia kellett volna a hivatalából

 

Vida Ildikónak nem most, hanem  277 nappal ezelőtt kellett volna távoznia hivatalából. Ekkor ismerte el a NAV elnöke, hogy rajta van az USA-ból kitiltottak listáján.

A kormánynak azonban mindaddig, amíg Simicska Lajoshoz jó viszony fűzte Orbán Viktort, nem tűnt fel, hogy egy egész ország bizalma rendült meg a NAV-ban és a tisztességes adózásban. Amíg Orbán Viktor baráti oligarchaként tekintett Simicska Lajosra, addig Varga Mihály is szemet húnyt a KÖZGÉP vezetőjének embereként ismert Vida ügyei fölött. Mindaddig, amíg a kormány politikai és pénzügyi érdeke úgy kívánta, nem számított, hogy még az Állami Számvevőszék is jelentős hiányosságokat tart fel az adóhivatal működésében. Csak most - amikor az Orbán-Simicska viszony már nem felhőtlen - kezdett a kormány átnyúlni Vida feje fölött és lebegtette meg naponta esetleges távozását.

A Liberálisok szerint az, hogy Vida Ildikó a kitiltási botrány után hivatalában maradt, mérhetetlen károkat okozott a közbizalomban és az adózási morálban. Sajnálatos, hogy most is úgy távozik, hogy a korrupciós vádakat nem tisztázta, pedig a magyar állampolgárok  jogos elvárása, hogy a korrupciónak politikai és büntetőjogi következményei legyenek. Az ügy súlyos bizonyítványt állított ki a kormányról is, hiszen Vida és a kitiltási lista kapcsán nem volt kormányzati szereplő, aki ne hazudott volna. A kormányzati hazugság most, Vida Ildikó lemondása kapcsán is folytatódott, hiszen elhallgatták a NAV elnök távozási szándékát.