Tényleg fölülről akarják megmondani, szabad-e hátulról?

A népesség fogyása és a reprodukciós ráta közügy. Minden, ami a hálószobában történik, magánügy. Számos kormány igyekszik valamilyen formán ösztönzőket beépíteni, akár a túlnépesedés elkerülése érdekében, akár a csökkenő népesség problémájának megoldására. A probléma nem a megoldáskereséssel van, hanem azzal, hogy Magyarország jelenlegi vezetői azt képzelik, beleszólhatnak állampolgáraik magánéletébe. Megkülönböztethetnek családokat az alapján, hogy a szülők házasok-e, hány gyermek született, vagy hogy azonos neműek kívánnak-e örök hűséget fogadni egymásnak. 

Nem pusztán azért emelem fel a szavamat minden alkalommal, amikor szexista megjegyzést tesz valamelyik fideszes politikus, vagy Fidesz-közeli művész, író, közszereplő, mert sérti a társadalom 50%-át. Amit tesznek, súlyos rombolás a társadalomfejlődésben.

A nyugati világ abba az irányba halad, hogy a társadalom összes tagja számára biztosítsák az egyenlő méltóságot. Ez az, ami minket, embereket - függetlenül attól, hogy hová születtünk, férfiak vagyunk-e, vagy nők, milyen a bőrszínünk, nemzetiségünk, állampolgárságunk, szexuális orientációnk, vagy hogy hány évesek vagyunk – megillet. Ez - szebb napokat látott országokban - nem erkölcsi, vagy szemléletbeli, hanem jogi kérdés. 

A kormány nem kegyet gyakorol az alattvalói felé, amikor az egyenlő bánásmódot igyekszik biztosítani, hanem az alapvető emberi jogokat vitatja el, ha másként cselekszik. Ezt Orbánék nem értik. Mint ahogyan azt sem, hogy a XXI. században nem lehet megmondani, hogy ki milyen családban éljen, hogyan gondolkodjon a nemi szerepekről, vagy a gyermekvállalásról. Erre már maga a pápa sem vetemedik.

orban_es_kover_1.jpgFerenc pápa a héten nyilatkozta, hogy a hagyományos családmodell felbomlásáért, vagy a nemi szerepek modern értelmezéséért nem a női emancipációt kell okolni. Azt nyilatkozta, hogy botrányos a két nem közti bérszakadék megléte, és azokat, akik a női egyenjogúságot hibáztatják a régi családmodell felbomlásáért, egyszerűen hímsoviniszták.

Orbán Viktor nem érti az idő szavát. Azokban a társadalmakban születik Európában több gyerek, ahol a nők bérmunkapiacra való visszailleszkedése dinamikus, ahol az ellátórendszerek megfelelően működnek, ahol van elég bölcsődei férőhely, és ahol a gyermekes nőket nem diszkriminálják.

A magyar népesség az egyik leggyorsabb ütemben fogyó társadalmak közt van az EU-t tekintve, ami közügy. Az azonban, hogy mi történik a hálószobában, magánügy. A magyar nők, felmérések alapján nem azért nem szülnek, mert nem akarnak, hanem azért, mert nem adottak a körülmények ehhez.  A húszas korosztály körében végzett felmérések azt mutatják, hogy megfelelő szinten volna a reprodukciós rátánk, ha a financiális körülmények és a társadalmi helyzet kedvezne a családoknak. De nem így van.

szuletesszam.jpg

A kép forrása: KSH, Demográfiai Portré 2015 (a statisztikát az index.hu tette közzé) 

 

Átlagosan két gyermeket vállalnának a fiatal szülők – ha tehetnék. Ez a közügy, nem az, hogy mi történik egy pár hálószobájában. Nehogy már fölülről mondják meg, hogy szabad-e hátulról.

A népesedéspolitikának nem az a lényege, hogy elavult, hímsoviniszta, nőket súlyosan sértő megállapítások tesz a házelnök, hanem az, hogy felismerik, hogy nem a szociális juttatások – egyébként államadósságot növelő mivolta – a kulcskérdés egy gyermeket tervező családban, hanem az, hogy a leendő szülőknek lehessen jövőképe. Hogy biztosak legyenek abban, hogy fel tudják nevelni a gyermekeiket, és ezt ne tudja elvenni tőlük semmi féle külső tényező. Hadd múljon ez rajtuk, és hadd hihesse el egy keményen dolgozó fiatal, hogy egyszer jut valamire.

terhes_no.jpg

A kép forrása: index.hu 

A meg nem született gyermekek országa vagyunk. Sok családban van kevesebb gyerek, mint amennyit szerettek volna. Egyszerűen azért, mert nem engedhetik meg maguknak. Ez a dráma, nem a gender-kérdés.

A fiatal lányok nem azért tanulnak mérnöknek, jogásznak, orvosnak, vagy közgazdásznak, de bármi másnak sem, hogy utána nélkülözze őket a munkapiac. Ez társadalmi szintű önsorsrontás. 

És íme, néhány megállapítás, amely kormányszintre emeli a hímsovinizmust, ezzel legitimálva a nők diszkriminációját – egyúttal letaszítva a magyarokat olyan társadalomfejlődési lépcsőfokoktól, amelyet sokan már megmásztak közülük, és maguk mögött hagytak:

Orbán Viktor Dávid Ibolyáról 2006: Mégiscsak hölgyről van szó, ugyan politikustárs, és a közéletben az asszonyok is nagyon kemények, na de mégiscsak egy hölgyről.

 

Kósa Lajos - Playboy interjú 2007 Dávid Ibolyáról: Ibolyáról nekem egy teljesen privát dolog jut az eszembe... ugye mindenki észrevette, hogy általában ferdén tartja a fejét. Szegénynek volt egy súlyosabb autóbalesete. Na most, az embernek az a benyomása, amikor nézi, hogy ez a ferdén tartott fej a gondolkodó ember póza... pedig nem az.

 

Böszörményi Nagy Gergely 2011-ben Karsay Dorottyának (álnéven): Egészen helyes vagy.  (...) a következő szomorú vasárnapra egy kiadós együttlétet ajánlok.

 

Tasó Lászó a parlamentben 2011 Szabó Tímeának: Mit pofázol bele kisanyám?

 

Varga István a parlamentben 2012: Azzal kellene foglalkozni, hogy ebben a társadalomban ne egy vagy két gyermek szülessen, hanem három, négy vagy öt gyermek. És akkor lenne értelme annak, hogy jobban megbecsülnénk egymást, és fel sem merülhetne a családon belüli erőszak.

 

Illés Zoltán a parlamentben 2013 Szél Bernadettnek: Mosolyogva kell visszautasítanom azt a sok butaságot és baromságot, amit ön itt elmondott az elmúlt öt percben. Attól, hogy ön szép, abból még nem következik, hogy okos.

 

Tasó László, ezúttal Szél Bernadettnek 2013-ban: Szél Bernadett napirend előttijének utolsó mondata így hangzott: Önök először ütnek, aztán kérdeznek. Tasó László hangos válasza: Csak téged.

 

Orbán Viktor 2013. szeptember 11-én: A hir24 nő riportere azt tudakolta a miniszterelnöktől, hogy szexista megjegyzései miatt lemondatja-e Illést. Orbán annyit mondott, hogy Illés még nem ért fel a baloldalhoz. Ezután Orbán Viktor lifttel próbált távozni. A szerkezet ajtaja azonban nem engedelmeskedett, ezért a miniszterelnök szétfeszítette az ajtaját:

Női riporter: Nem hiába férfiparlament.

Orbán: Így mennek a dolgok itt.

 

Orbán Viktor 2015. október 6.: A magyar politika alapvetően a folyamatos karaktergyilkosságra épül. Ez brutális helyzeteket teremt, amit bírni kell, de a nők ezt nem bírják. Vannak tehetséges hölgyek, akik talán meg is tudnák oldani, de nem csodálkozom, hogy nem jelentkeznek a feladatra.

Megjegyzem, a jelenlegi politikai kultúra feltalálói és fenntartói azok a Fidesz-fiúk, akiknek semmi sem drága hatalmuk megtartásáért, és azért, hogy úgy érezhessék, ők a teremtés és egyben az ország koronái is. Csak a rossz hír az, hogy ez így nem megy tovább. Az ilyenformán működő társadalmak elbuknak, és az egy dolog, hogy a nyugdíjrendszer fenntarthatatlanságára, de valóban nemzethalálra is vannak ítélve.

Végezetül még két "gyöngyszem" - amelyek ráadásul még csak meg sem állják a helyüket: 

Földi László 2015. október 18.: Egy nő nem alkalmas politikai vezetőnek, nem képes nehéz időkben egy országot vezetni. Angela Merkel mondjon le, mert: „Mikor nyert meg háborút egy nő? Európát meg kell védeni, mert Európát megtámadták, egy válsághelyzetben pedig egészen más rendtartást kell kialakítani. Ilyen helyzetekben, mint a mostani, lehetőleg érzelmektől mentes, kristálytiszta logikájú válaszokat kell adni.

A Liberálisok akkor közleményben segítettek Földi Lászlónak pótolni a hiányzó történelmi ismereteket (azonban a legfontosabb megállapításunk mégiscsak az volt, hogy "Mindazok ellenére, hogy számos női vezető vitte országának hadseregét győzelemre, a Liberálisok szerint Európának és a világnak békére van szüksége. A konfliktust kereső és gerjesztő vezetők helyett olyan politikusokra és szakértőkre van szüksége Magyarországnak is, akik a háborús logika-retorika helyett a béke és megegyezés útját keresik, s akik elítélik a  háborús konfliktusok legfőbb eredőjét: a megkülönböztetést ember és ember között vallási, származási, vagy akár nemi alapon.") 

 

  1. I. Erzsébet 1588-ban győzedelmeskedett a spanyol armada felett és tette Angliát több száz évre a tengerek egyeduralkodójává.
  2. II. Katalin 1774-ben tudta legyőzni az oszmán birodalmat, aminek következtében óriási területekkel növekedett az orosz birodalom.
  3. Indira Gandhi 1971-ben győzött a III. indiai-pakisztáni háborúban.
  4. Golda Meir  Izraelt vezette győzelemre az 1973-as yom kippuri háborúban.
  5. Margaret Thatcher kormánya egy férfiak vezette katonai hunta felett 1982-ben győzni tudott a Falkland-szigeteknél.

Orbán Viktor 2015. november 5.: Pedig kulcskérdés, hogy kik lakják majd be Európát. Érdemes lenne erről komolyan beszélni, mégis, ehelyett más, életidegen dolgokra és vitákra sokkal több idő, figyelem, energia és pénz jut. Gender-vita, homoszexuálisok házassága, ezek kedves és fontos dolgok, de mégiscsak másodlagosak.

 

Ezek a kérdések nem másodlagosak. Ezek a kérdések a jövőnket jelentik.