Kommentár nélkül

Őszinte sajnálattal teszem a mai bejelentésemet, mely szerint a kommentelés lehetőségét megszüntetem a blogomon.

Kommentezés letiltva.jpg

Bár a bloggernek gyakorta nehéz elviselni, hogy a hozzászólók egy része kizárólag azért érkezett meg az oldalára, hogy bosszantsa, vagy azt üzenje néhány mondattal: a szerző valamit nagyon elszúrt, sőt, a teljes világképe egy katasztrófa, és jobb volna, ha inkább nem is ragadna tollat, hiszen maga is egy csődtömeg. Ezt sokan nem olyan formában teszik, hogy leállnak vitázni a bejegyzések tartalmával, hanem sok esetben méltatlan gyalázkodásba kezdenek, kommentjükkel gyakorta kimerítve akár a gyűlöletbeszéd fogalmát is.

Mindezek ellenére gondolom úgy, hogy az újságíráshoz, a blogoláshoz, a politikához hozzátartozik a kommentár, az ellentábor véleménye, sőt, még a méltatlan hozzáfűzések is.

A mai döntésem magyarázata egyszerű: az Alkotmánybíróság minapi döntése értelmében egyoldal kezelője akkor is felelős a kommentekben elkövetett jogsértésekért, ha azokról az adott pillanatban még nem is tud.

szólásszabadság.jpg

Magyarországon közélet és politikai újságírás egyszerre vadult az elmúlt évtizedben, nem beszélve a fórumozók, kommentelők világával. Jóérzésű demokrata nem tehet mást, mint elfogadja, de ő maga igyekszik másként élni az életét, másként írni a saját cikkeit, egymást tisztelni képes, társaira figyelő emberekkel körülvenni magát, és hinni abban, hogy a helyzet változtatható.

De még egy jó érzésű demokrata sem kötelezhető arra, hogy a jelenlegi – igencsak torz – jogrendbe ugyan illeszkedő (jogi értelemben tehát nem kifogásolható) döntés értelmében éppen azokért a kommentelőkért vállaljon felelősséget, akik őt magát is gyalázzák. Ez a hét, a tiltakozás és a társadalmi felháborodás teljes hiánya megmutatta: már lassan mindegy, hány szöget verünk a magyar demokrácia koporsójába.

A konstruktív hozzászólóktól elnézést kérek. Rendkívül sajnálom, ami történik. De ez már csak következmény. És hogy vajon hol rontottuk el? Szerintem pont azok tudják a válasz, akiknek a kommentárjai miatt fölösleges volna aggódnom, a határozat után is. 

A Magyar Liberális Párt ifjúsági szervezete, a Fiatal Liberálisok, ma este 7 órakor, a Deák téren, flashmobbal tiltakoznak a helyzet képtelensége, társadalmi- és politikai következményei miatt. Én magam is ott leszek. Mindenkit szeretettel várunk! A rendezvény címe: "A vélemény szent - kommentelni szabad!" Az esemény meghívója a facebookon elérhető