Ha egy országban minden rendben van, ott nincs szükség megfélemlítésre

Úgy gondolom, nem lehet eleget foglalkozni azzal a ténnyel, hogy az Orbán-kormány képtelen arra, hogy normális mederben, demokratikus körülmények közt vezesse az országot. Nem érthető számukra a fenntartható fejlődés, a társadalmi szerződés, a hatalmi ágak szétválasztása, a fékek és ellensúlyok rendszere, az egyenlő bánásmód és az esélyegyenlőség fogalma. Nem érthető számukra az erős civil társadalom és a nyugati világ vívmányai - azok élesen szemben állnak a saját világnézetükkel és céljaikkal. Csakhogy mi nem véletlenül érkeztünk anno az EU-ba, vagy a NATO-ba, s nem véletlenül kiáltották ki nálunk a köztársaságot. Ezek közös célok és közös sikerek voltak - egyszer. 

Szégyen, hogy 25 évvel a rendszerváltás után nincs semmit ünnepelnünk. Egy szűk réteg (nagyjából a lakosság 18-20 százaléka) ünnepli esetleg a Húsvéti Alaptörvényt, vagy jó szájízzel az államalapítást. Gyalázat, ami történik. 

Most minden eddiginél tovább merészkedtek Orbán Viktor rendszerének kiszolgálói: a hatalom ellen tüntetőket félemlítik meg. Pont ugyanúgy, mint egykoron a Fidesz jelenlegi vezetőit is, a Kádár-rendszerben. Ha valaki még amiatt szavazna a jelenlegi kormánypártokra, mert erősebb benne az antikommunizmus, mint az antifasizmus, fontos megjegyzendő, hogy a két diktatúra egy és ugyanazon módszerekkel operált, csak éppen más módon választotta ki a célkeresztbe kerülőket. Hát, itt vannak a jelenlegi hatalom ellenségei: öntudatos állampolgárok, gyermekeikért és jövőjükért felelősséget érző civilek, egy normális demokrácia hétköznapi emberei, akiket a Fidesz által irányított nemzeti gyalázat tett nem mindennapivá. Az alábbiakban változtatás nélkül közlöm a hozzám Nagy Emília tollából eljuttatott e-mailt. Megrázó az eset. 

Sziasztok!

1 órája vonult el az iskolánkból a HírTV.

Engedélyük nem volt, engem kerestek, riportot szerettek volna velem készíteni.

Már előtte az egyik igh. megpróbálta feltartóztatni őket, mondván, hogy nincs engedélyük, de csak azt érte el, hogy kamera nélkül benyomult Juhász Annamária az "irodámba". Azt, hogy a kamera kívülről, az ajtórésen keresztül vett-e, nem volt alkalmam megnézni, mert körülöttem kb. 15 gyerek nézte a dolgozatát...

Megpróbálom leírni, mi történt (a gyerekek bizonyára ki tudnának egészíteni):

"- Juhász Annamária vagyok a HírTv-től, szeretnénk egy rövid riportot készíteni önnel.

- Van erre engedélyük? Ez itt egy állami fenntartású iskola.

- És ha magánemberként kérdeznének?

- Miért kérdeznének engem magánemberként, hiszen nyilván nem magánemberi mivoltomban találtak rám, hanem a fellépésem miatt, amit nem mint magánember tettem, hanem 3 szervezet nevében léptem a színre.

- És mint magánember nem nyilatkozna?

- Jól értettem, hogy a HírTv-től jöttek?

- Igen.

- Akkor semmiképpen sem.

- Miért?

-Egyrészt azért, mert már mindenki tudja, aki szeretné, hogy a nyilatkozatok tartalmát éppen ellenkezőjére fordítják (itt a riporternő gúnyosan mosolygott), másrészt azért, mert ha csak azt tapasztalom, amit most önökből látok, akkor az jut eszembe, hogy - bár nem értek a sajtóetikához - az önök fellépése súlyosan beleütközik a sajtóetikába.

nagy_emilia_-_meghurcolt_tuntetok.jpgDe ilyen nehéz időkben, hogy ne hivatkozzam sajtóetikára, számomra még súlyosabb, hogy pl. Ön hogy tudja összeegyeztetni ezt az egészet saját emberi méltóságával? Hol van az emberi morál?

- Szóval nem?

- Semmiképpen sem."

Itt eltávoztak az iskolából.

Előzmény:
Péntek délután felhívtak a suliból, hogy szóljanak: miattam kereste a HírTv az iskolánk igazgatóját, mondván, valami információhoz jutottak velem kapcsolatban, azt szeretnék nála!! ellenőrizni...

Az igazgatónk már nem volt bent, így került sor a mai incidensre.

Mindannyiótokra szeretettel gondolok:

Nagy Emília

 ebben a pillanatban kaptam, no komment:

Tisztelt Sajtóosztály!

A Hír Televízió Híradója számára szeretnénk  interjút kérni a budapesti Leövey Klára Gimnázium egyik oktatójától, dr. Nagy Emília tanárnőtől illetve az iskola igazgatójától, Bánhegyesi Zoltán Úrtól.

Az interjú témája: úgy tudjuk, dr. Nagy Emília ellen csalás miatt vádat emeltek. Szeretnénk megkérdezni, igaz-e a vád, és pontosan mit tartalmaz a vádirat?

Segítségüket előre is köszönöm.

Üdvözlettel:

Juhász Annamária

szerkesztő-riporter