Az Éden Hotel-ügy öt tanulsága

Magyarországon minden harmadik fiatal nőt bántalmaznak szexuálisan. A tapasztalat azt mutatja, hogy az áldozatok sok esetben nincsenek tisztában vele: ellenük bűncselekményt követtek el. Az Éden Hotel múlt pénteki adása nagyító alatt mutatta be azt, ami sok családban, párkapcsolatban mindennapos. A fejlett világban folyamatosan zajlanak kampányok a családon belüli erőszak megfékezésére, a nők elleni erőszak visszaszorítására. Hazánk ebben a tekintetben többszörösen elmarad a nyugati világtól: nem csak a statisztikáink rémisztőek, de Magyarország nem ratifikálta a nők elleni erőszak ellenes nemzetközi egyezményt. Akkor a Fidesz és a Jobbik tett be a javaslatnak.

Az egyezmény a nők ellen irányuló erőszak minden formájának felszámolását célozza. Az EU­-ban évente 13 millió nő válik fizikális erőszak áldozatává, 3,7 millió nő ellen pedig nemi erőszakot követnek el. Az Országgyűlés annak ellenére utasította el hazánk csatlakozását az Európa Tanács Isztambuli Egyezményéhez, hogy az európai statisztikák sereghajtói közt kullogunk: nagyon magas a bántalmazott nők aránya, hetente meghal egy nő családon belüli erőszak következtében, és minden ötödik nőt bántalmaz a partnere. Az egyezmény elfogadása arra kötelezte volna a magyar kormányt, hogy mind a jogi, mind az intézményi kereteket igazítsa a jelenlegi társadalmi helyzethez, és ténylegesen kezdje meg a nők ellen irányuló erőszak visszaszorítását.  

hetente_egy_no.jpegAz Isztambuli Egyezményt ratifikáló országok kötelezték magukat arra, hogy működőképes lépéseket tegyenek a nők elleni erőszak visszaszorítása érdekében. Az intézkedéseket egy nemzetközi szakértői csoport ellenőrzi. Magyarországról megállapította az Európa Tanács jogi bizottsága, hogy a Tanács kilenc olyan tagországa közt szerepel, ahol nem biztosítja törvény azt, hogy az ügyész a családon belüli erőszak minden formája ellen büntetőeljárást kezdeményezhessen, de a szexuális erőszak bizonyos formái ellen sem indulhat eljárás.  

Az Éden Hotel adásának tanulságai

  1. A nem az nem. Amit a képernyőn láttunk, nem csábítás volt, hanem kényszerítés. A férfiak úgy tehetnek a szexuális erőszak ellen, ha ezt az egyszerű, színtiszta szabályt megértik és követik
  2. Ismernünk kell a jogainkat. Magyarországon a szakértők szerint minden harmadik fiatal nő válik szexuális visszaélés áldozatává. A legtöbben nem is tudnak arról, hogy amit velük tettek, bűncselekmény. Ahhoz, hogy valaki meg merjen szólalni, tisztában kell lennie azzal, hogy őt sérelem érte. Fontos tudni, hogy Magyarországon nem csak a szexuális erőszak, de a szexuális kényszerítés is bűncselekmény.
  3. Ha valaki ilyen cselekményről tudomást szerez, fel kell emelnie a szavát. A TV2 vasárnapról hétfőre tett 180 fokos fordulata jól jelzi, mekkora jelentősége van a társadalmi felháborodásnak, vagy éppen a hiányának. A segítségnyújtás, az értő környezet, az áldozathibáztatás minden körülmények között történő elutasítása kulcsfontosságú az erőszakot elszenvedők szempontjából. Tudniuk kell, hogy nincsenek egyedül, és azt is, hogy ami velük történt, nem az ő szégyenük, hanem a tettes bűncselekménye.
  4. Az áldozat nem tehet róla. Nincs olyan, hogy aki ilyen műsorba megy, az megérdemli, ami történt. Olyan sincs, hogy aki kihívóan öltözik, ne csodálkozzon, ha szexuálisan zaklatják. Olyan sincs, hogy aki egyedül megy bulizni, kedves a fiúval, alkoholt ivott, erősebben sminkelt… megérdemli, ha megerőszakolják. A szabály minden esetben egyszerű: az áldozat nem tehet róla.
  5. A környezet tehet ellene. Hihetetlen jelentősége van azoknak a történeteknek, melyek főként az online sajtóban, a gólyatábori erőszakról megjelentek a nyilvánosság előtt, és azoknak a főként online blogoknak, amik a TV2 esete kapcsán elítélték a történteket. Engem is ez a szándék vezérelt, amikor a Médiatanácshoz fordultam: a társadalmi cinkosság és hallgatás az erőszak melegágya.

eden_hotel_01.jpgAz Üvegplafon Blog az eset kapcsán beszámolt arról az Országos kezdeményezésről is, hogy mostantól bármely médiafelület, ahol családon belüli, kapcsolati, nemi bántalmazást ábrázolnak, vagy arról adnak hírt, ideértve az emberkereskedelmet is, ez a rövid információs szöveg is fel legyen tüntetve: 

Ha önt vagy ismerősét, rokonát erőszak éri a kapcsolatában, vagy ha valakiről úgy véli, emberkereskedelem áldozata lett, akkor hívja az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálatot, ami belföldről minden hálózaton keresztül ingyenes: 06-80-20-55-20 - írják. 

A nők ellen irányuló párkapcsolati erőszakról bővebben itt. Legfrissebb hír a témában, hogy uniós eljárás indulhat a tévéműsor ellen.