Történelmi bűnt követ el az Orbán-kormány menekültügyben

Gyakorta éri a demokrata ellenzéket az a vád, hogy vak ló módjára védi a menekülteket. "Ha ennyire szeretik őket, miért nem fogadnak be a nappalijukba egyet?", és hosszasan sorolhatnám. Azonban sajnos az igazság elhallgatása is remekül sikerült, nem csak a kormány gyűlöletkeltő kampánya, amellyel szerencsétlenül járt, háború elől menekülő embertársaink ellen uszítja a társadalom nagy részét. Az alábbi adatok ismerete nélkül ugyanis nem érdemes belefogni a menekült-vitába. 

Az első három kérdésem a következő volna: 

  1. Hányan vannak azok a menekültek, akiket a magyar hatóság valamilyen módon visszaküldött az ország irányába, amely felől belépett Magyarország területére?
  2. Hány menekült tartózkodik összesen hazánkban?
  3. Hány menekült van, akik Magyarországon kívánnak letelepedni, és hányan vannak azok, akik csak tranzit országnak használják hazánkat?

Kérdések, amelyekre tudható a válasz:

Pontosan mennyi pénzt kapott az Európai Uniótól Magyarország a menekültkérdés orvosolására?

Kósa Lajos szerint lényegében semmit, azonban a valóság a semminél egy picit többet mutat:

  • Külső Határok Alap: 10,2 milliárd forint
  • Visszatérési Alap: 1,1 milliárd forint
  • Európai Menekültügyi Alap: 1,2 milliárd forint
  • Európai Integrációs Alap: 2,1 milliárd forint

A 2015-ös számokat a Mandiner ennyire becsülte:

  • uniós forrás: 3,5 milliárd forint
  • magyar forrás: 481 millió forint

 Pontosan mekkora költséget kalkulálnak a szerb-magyar határon felállítani kívánt kerítésre?

20-25 milliárd forintot kalkuláltak rá, de többen ezt a becslést túlzónak találták, így már be sem került a kormányrendeletbe. Vagyis kormányrendeletben már ciki bevallani a haveroknak juttatott milliárdokat.

kerites.jpg

Mi történik, ha megépül a kerítés?

A menekültek Szerbiából előbb Romániába, majd onnan – Csongrád helyett – Békés megyébe igyekeznek majd, ezzel leterhelve az ország egyik viharsarkát, ahol egyébként is rabosítják a menekülteket, akik – tolmács nem lévén – nem értik, miért kerültek rács mögé, nem tudják, meddig kell ott maradniuk, és hogy mi lesz a további sorsuk.

És hogy miben áll a történelmi bűn?

Ami szerda este zajlott, korábban nem tudtuk volna elképzelni. Menekültek tömegeivel nem kezdenek semmit a hivatalos szervek. Vagy azért, mert nem akarnak, vagy azért, mert nem tudnak,  A túlzsúfolt menekülttáborok, az elégtelen ellátás, a vasutakról lerugdosott menekültek – akik magyarul kapják a kezükbe az igazolást, hogy mely közlekedési eszközöket használhatnak térítésmentesen, de természetesen ezeket fordítás híján nem értik. 

Lehet félteni ezt az amúgy is romokban levő országot a menkültáradattól. Lehet félni attól, hogy majd jönnek, és a komplett éléskamránkat kifosztják – ezeket a félelmeket a közmédia remekül felkorbácsolta, és minden egyes órában tovább szítja a menekültek iránti gyűlöletet. De egy valamit nem lehet: végignézni, ahogy emberek szenvednek körülöttünk. És amit végképp nem lehet: letörni a segítő kezet, amelyik inni és enni adna – ne adj’ Isten bekötözne egy sebet.

menekultek-keleti-palyaudvar_1.jpg