Nyomozás indult az ORÖ által fenntartott alapítványi iskola költségvetésének ügyében 

A NAV Közép-magyarországi Bűnügyi Igazgatósága folytatja le a nyomozást. A feljelentést a Liberálisok tették meg, a napvilágra került információk alapján, hűtlen és hanyag kezelés, valamint költségvetési csalás gyanújával. 2015. augusztus 5-én kaptam kézhez a határozatot, hogy költségvetési csalás gyanújával indult meg a nyomozás, egyelőre ismeretlen tettes ellen.

Az ország egyik legnagyobb problémájának megoldására – de legalábbis helyi kezelésére - vállalkozott az 1996-ban alapított középiskola, amely szakmát, sok esetben érettségit adott a halmozottan hátrányos helyzetű, nagy arányban roma fiataloknak, akiket a rendszer „kivetett magából”.  Mintaszerűen segített olyan fiataloknak, akik jó eséllyel újratermelték volna szüleik munkanélküliségét, kilátástalanságát, nyomorát.

eselyegyenloseg_01.jpgAz akkor még Csillei Béla igazgató irányítása alatt álló intézmény a környék és a város számos tinédzserének volt gyűjtőhelye, akiket vagy nem tűrtek meg máshol, vagy akik maguk nem találták a helyüket állami fenntartású intézményekben. Az akkor még Integrált Oktatásért Alapítvány kezelésében álló szakiskola nem csak menedéket, de jövőképet és sokaknak munkapiacon való elhelyezkedési lehetőséget is nyújtott.

Az Országos Roma Önkormányzat 2012-ben vette át az alapítványtól az iskola működtetését. Az ORÖ a lehetséges támogatások összegének növekedésével indokolta az átszervezést, és azzal, hogy a magasabb keretösszeg az oktatás színvonalának növelését szolgálja majd. (A nemzetiségi iskolák az egyházi iskolákkal megegyező mértékű állami támogatást kaphatnak.)

Pálfi Miklós, a korábbi fenntartó alapítvány elnöke megkérdőjelezi az intézmény átvételének szabályszerűségét, mivel az alapítvány alapítóit, köztük őt magát, nem vonták be a döntésbe. Mindennek ellenére – mint mondta –, pereskedni nem akar.

eselyegyenloseg_02.jpgAz átadás-átvételt követően az iskola finanszírozása nem hogy megoldódott volna, de egyre átláthatatlanabbá vált a költségvetése. 2015. június 3-án az ORÖ bejelentette, hogy nem működteti tovább az intézményt. Ekkor a Magyar Liberális Párt közleményben azt firtatta, mekkora a felelőssége Farkas Flóriánnak, az Országos Roma Önkormányzat korábbi elnökének, valamint Hegedüs Istvánnak, a jelenlegi vezetőnek mekkora a felelőssége abban, hogy a pénzügyi gondok 2012-ben kezdődtek, a többek által kifogásolt átvétel után.

Az iskolának nem ez volt az egyetlen átláthatatlan ügye: a 2010-ben Simicskó István által ünnepélyesen megnyitott, hátrányos helyzetű gyerekeket segíteni, edzeni hivatott bokszakadémia finanszírozása is megkérdőjelezhető volt. Azóta írásbeli kérdést intéztünk Balog Zoltán miniszterhez, hogy terveznek-e valamit az iskola megmentésére, valamint hogy mi lett azzal a 10 millió forintos állami támogatással, amelyet az akadémia kapott. A közérdekű adatigénylésre az ORÖ nem reagált, a pártot válaszra sem méltatta, ezt követően 8 napos határidővel szólítottuk fel adatszolgáltatásra az ORÖ-t. Amennyiben ez sem teljesül, a Nemzeti Információszabadság Hatósághoz fordulunk segítségért, ha ez is kevésnek bizonyul, bíróságra megyünk.

Az ORÖ elnöke nem tartotta be ígéretét, és nem tett feljelentést az iskola ügyében, holott a megyei kormányhivatal szerint visszaélések történtek az állami támogatásokkal. Az ORÖ rendkívüli közgyűlésen, 2015. május 30-án határozott arról, hogy az Önkormányzat megválik a szolnoki iskolától. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy a 200 diákot és a 18 nevelőt szélnek eresztik. Hegedüs István a helyszínen közölte az újságírókkal, hogy az iskola gazdálkodásával kapcsolatosan feljelentést tesz ismeretlen tettes ellen. Az MNO azóta kiderítette, hogy a feljelentést végül Hegedüs István nem tette meg, emiatt gondoltuk úgy, hogy nekünk kell akkor lépni.

eselyegyenloseg_03.jpgSzolnoki informátorunk szerint, az iskola vezetését nem értesítette senki arról, hogy nem indul el az új tanév. Az ORÖ honlapján élő pályázat szerepel az iskola igazgatói pozíciójára. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy nem tudni, az ORÖ egyszerűen felülírta-e a rendkívüli közgyűlés döntését, és szembemenve a tagság döntésével, mégsem lép ki az iskola vezetéséből.

Ez ugyan azt jelentené, hogy az iskola mindenképp megmarad, ugyanakkor nem tudjuk, hogy az ORÖ betartja-e ezzel a közgyűlési döntésre vonatkozó törvényességi szabályokat.

Hogy mekkora gondok voltak az iskola költségvetésével, azt a teljesség igénye nélkül, felsorolás szinten érzékeltetem.

  • benzines fűnyíró vásárlása: 945.000 forint
  • kulcsmásolás: 850.000 forint
  • ragasztó vásárlása: 930.000 forint
  • színes kréta vásárlása – közvetlenül iskolaszünet előtt: 858.000 forint
  • egyetlen tanév alatt 4.000.000 forintot költöttek krétára (ez a hasonló méretű iskolák esetében 70.000 és 100.000 forint közti tételt szokott jelenteni a kiadási oldalon)
  • 20 ezer forint híján 1.000.000 forintot költöttek dekorációs kartonra
  • WC pumpa vásárlás – 700.000 forint
  • szeletelt kenyér a TESCO-ból – 4.000.000 forint
  • zsír (gondolom, a kenyérre) - 1.000.000 forint
  • emléklap és oklevélvásárlás – 756.000 forint

A Dr. Hegedűs T. András Iskolának önálló pénzügyi gazdálkodási jogköre nem volt, minden pénzügyi tranzakciót és kifizetést az ORÖ engedélyezett, hagyott jóvá és bonyolított le.

A RomNet birtokába jutott pénzügyi elszámolási adatokat összesítő adatokat leellenőrizendő, felkeresték a számlákat kiállító papírboltot is, amelyből például a kréta és a karton származott. Az üzlet vezetője elismerte, hogy kapcsolatban állnak az iskolával, azonban a náluk talált számlakönyv tanúbizonysága szerint ilyen összegű vásárlásokról nem volt szó. 

A RomNet teljes cikke ide kattintva érhető el. 

A Népszabadság beszámolója az ügyről és az ORÖ ellen indult nyomozásról itt olvasható.